De grote trebuchet-show

Groep Domheid mag zich rekenen tot het selecte gezelschap van trebuchet-specialisten in Nederland. Samen met De Blijde Vrienden uit Texel richtte Groep Domheid in 2009 het Gilde van de blijde meesterschutters op, waarin praktische kennis over dit middeleeuwse wapen verenigd is.

Enkele hoogtepunten:

– Het optreden in de Grote Geschiedenisshow en andere televisieprogramma’s
Wereldrecord trebuchet schieten in 2005 (inmiddels tot gort geschoten door de Blijde Vrienden)
– Het afschieten van de trebuchet tijdens het Gebroeders van Limburg-festival (2009, 2010), Nijmegen, samen met onze gildebroeders
– De lol van het bouwen van het ding!

Ga naar de website van Groep Domheid voor meer informatie over de trebuchet. Op deze site vind je ook de bouwtekeningen, filmpjes, kranteknipsels en wat fotootjes.

Een wàt?

Een trebuchet (of ‘slingerblijde’) is een middeleeuws wapen waarmee je allerlei projectielen naar de vijand kunt schieten. Het principe is heel eenvoudig. Een groot gewicht trekt een arm naar beneden. Aan de andere kant van de arm zit een slinger met het projectiel. Als het gewicht naar beneden valt wordt het projectiel gelanceerd. De praktijk is minder simpel. De prestaties van je trebuchet hangen af van het gewicht van het projectiel en het contragewicht, de lengte van de slinger, de verhouding tussen de lange en de korte kant van de werparm en van het moment waarop de slinger loskomt van de werparm. Het valt dus niet mee om alles precies goed op elkaar af te stemmen.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: