Adviseur Jos als Kuifje in Mexico

Mexicaanse vlagAls consultant bij BECO is het altijd leuk als de adviezen die je geeft op een of andere manier opgevolgd worden. Maar in dit geval ben ik wel erg trots op het eindresultaat van mijn opdracht: Mexico-Stad presenteerde onlangs een duurzaamheidsagenda waar ik zelf aan mee heb mogen werken.

Als student heb ik mijn afstudeeropdracht gedaan in Mexico-Stad. Het was mijn eerste kennismaking met deze metropool. Bijna 20 miljoen inwoners, een fascinerende geschiedenis en een schitterende cultuur waarbij nog steeds zowel Azteekse als Spaanse wortels te zien zijn. Ik was meteen verkocht, en ik was daarom enorm vereerd toen ik gevraagd werd Mexico-Stad te helpen bij het opstellen van een duurzaamheidsagenda.

Vraagstukken

De vraagstukken waar Mexico-Stad mee worstelt zijn gigantisch. De luchtvervuiling waar de stad nog steeds om bekend staat is voor een belangrijk deel opgelost, maar er zijn nog voldoende uitdagingen (zacht gezegd). Volgens het inventariserende onderzoek dat het Colegio de Mexico uitvoerde, zijn water, mobiliteit, vervuiling en klimaatverandering de belangrijkste issues, naast nog steeds de luchtkwaliteit

Het merkwaardige is dat op al deze gebieden bijzonder veel expertise beschikbaar is in Mexico zelf. Tussen die 20 miljoen Mexicanen lopen heel wat slimme deskundigen en briljante ingenieurs, onder meer bij adviesbureau Genermasa, waarmee BECO samenwerkt. Als Nederlander had ik daar niet veel aan toe te voegen.

Maar zoals meestal zat het echte probleem niet in de technische kennis, maar in het feit dat, op zijn Nederlands gezegd, bij de betrokken partijen de neuzen niet dezelfde kant op stonden. Niet zo gek: naast de landelijke overheid zijn bij het duurzaamheidsbeleid ook het stadbestuur betrokken, twee deelstaten en ruim honderd stadsdelen en deelgemeenten, die qua inwoneraantal overigens te vergelijken zijn met de grootste Nederlandse steden.

Poldermodel

Mijn advies richtte zich daarom vooral op een manier om de onderlinge samenwerking te verstevigen. Het poldermodel bleek ook in Mexico te werken. Dat betekende stakeholderconsultaties, gezamenlijk prioriteiten aanwijzen, taken verdelen en inzetten op de gezamenlijke belangen in plaats van op politieke verschillen.

De duurzaamheidsagenda van Mexico-Stad bevat onder meer een analyse per duurzaamheidsthema, een overzicht van de standpunten van de stakeholders, een plan voor het versterken van de organisatie en de onderlinge samenwerking en een meerjarenplan.

Download hier de Agenda de Sustentabilidad Ambiental para la Zona Metropolitana del Valle de México.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: