Nieuw YouTube-festival in aantocht

Hoera! De kans is levensgroot dat ik weer een YouTube-festival mag organiseren! De details volgen later, maar de datum kun je alvast noteren: 15 december. Het gaat om een vervolg op het YouTube-festival dat ik in 2008 heb gehouden in Nijmegen. Een YouTube-festival is een nieuw soort film-evenement, volledig gebaseerd op het aanbod van online video’s op YouTube.com.

Bij een YouTube-festival wordt op een groot scherm een selectie van YouTube-filmpjes getoond. De festivalbezoekers kunnen stemmen op de video die ze het beste vinden en de clip met de meeste stemmen wint de ‘Joscar’. De prijs dankt zijn naam voor de ene helft aan de Oscar, de legendarische Hollywood-onderscheiding, en voor de andere kant aan de bedenker van het festival: ikzelf. Omdat de maker van de winnende YouTube-video zich overal ter wereld kon bevinden wordt de Joscar virtueel uitgereikt.

Het programma van het YouTube-festival wordt samengesteld door verschillende ‘gastredacteurs’. Bij het eerste festival, in 2008, waren dat Koen Dechering, Andrea Meilink, Elles Blanken en Jos Reinhoudt. Allevier presenteerde ze hun meest geliefde YouTube-video’s. Daarbij kwamen zeer uiteenlopende genres aan bod: van beelden van het beroemde doelpunt van Marco van Basten in 1988 tot een vertraagde opname van een banaan die in een muizenval valt, en van een parodie op StarWars tot historische beelden van de vrijlating van Nelson Mandela. Het volledige programma is te zien op de speciale website www.youtube-festival.com (onder films).

Winnaar van het eerste YouTube-festival was het filmpje Noah takes a photo of himself every day for 6 years.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: