Duurzaam Denken en Doen: optimistische visies op 2035

In het jaar 2035 ziet de wereld er een stuk vrolijker uit dan nu. Gebouwen zijn begroeid met groene planten, waardoor steden een stuk aangenamer zijn dan tegenwoordig. Energie halen we niet meer uit vervuilende kolencentrales maar uit de zon of de wind. Grondstoffen worden niet verspild, maar oneindig hergebruikt. De economie vaart er wel bij en kinderarbeid of extreme armoede komen niet meer voor.

Of dit optimistische beeld nu wel of niet werkelijkheid wordt, het is wél de toekomstvisie die de 400 auteurs van het boek Duurzaam Denken en Doen op papier zetten. De positieve kijk op het leven in 2035 is de uitkomst van een groot en uniek crowdsourcingproject dat opgezet is door prof.  Jan Jonker van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zelf heb ik aan dit project meegedaan als mede-auteur van het hoofdstuk economie en als lid van de kernredactie.

Brundtland

Het project begon ergens in het voorjaar van 2010, toen Jonker het klassieke VN-onderzoek Our Common Future uit 1987 weer eens uit de kast trok. In het Brundtland-rapport, zoals het meestal genoemd wordt, werd er voor het eerst op hoog niveau voor gepleit om het verband tussen enerzijds economische groei en anderzijds armoede en uitputting van de aarde te doorbreken. De term ‘duurzame ontwikkeling’ brak door, wat uiteindelijk mede vormgaf aan de maatschappelijke discussie van vandaag over onder meer klimaatverandering, energie, biodiversiteit en afbreekbare plastics.

Het leek Jonker een goed idee om na 25 jaar een update te maken van het Brundtland-rapport: het project Our Common Future 2.0 was geboren. Via verschillende sociale media deed hij een oproep en binnen de kortste keren hadden zich 400 willekeurige Nederlanders aangemeld om mee te helpen een visie op een duurzame toekomst te schrijven. In 19 teams gingen ze uiteenlopende thema’s te lijf, van economie tot afval, van spiritualiteit tot wonen en van leiderschap tot productie.

De 19 themateams kregen drie maanden de tijd om onderzoek te doen en een optimistisch toekomstbeeld te schetsen. Dat leverde een paar zeer wetenschappelijk onderbouwde scenario’s op voor een duurzame samenleving, maar ook enkele zeer fantasierijke visioenen en fantastische utopieën. De eindredactie, eveneens spontaan  voortgekomen uit de 400 vrijwilligers, maakte vervolgens in opnieuw drie maanden van ieder themawerkstuk een hoofdstuk voor het boek Duurzaam Denken en Doen.

Uniek crowdsourcingproject

Daarmee is de publicatie méér dan een bundel optimistische vergezichten. Het is ook het resultaat van een uniek crowdsourcingproject. Dat dit een prettig leesbaar boek heeft opgeleverd boordevol met ideeën, tips, analyses en voorbeelden is op zich al bijzonder, maar de manier waarop het boek ontstaan is geeft het een extra dimensie.

Uit het boek blijkt dat duurzaamheid een onderwerp is dat op veel enthousiasme kan rekenen. Een kwart eeuw na Brundtland levert denken over duurzaamheid meer inspiratie op dan ooit tevoren. Was  in 1987 was ‘duurzame ontwikkeling’ nog een nieuw fenomeen, het project Our Common Future 2.0 laat zien dat het nu geen probleem is 400 mensen te vinden die er een mening over hebben. De auteurs van Duurzaam Denken en Doen weten het zeker:  2035 wordt een heel mooi jaar.

Jan Jonker (red), Duurzaam Denken en Doen, Kluwer, Nijmegen 2011.

One Response to Duurzaam Denken en Doen: optimistische visies op 2035

  1. Ha, eindelijk positieve geluiden over onze toekomst! Ik ben benieuwd naar meer, Jos! Leuk project heb je weer eens (mede)opgezet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: