Tijd voor een nieuwe uitdaging

Vandaag is het mijn laatste werkdag bij Beco. Hoewel ik terugkijk op een periode met veel mooie projecten, sympathieke klanten en fantastische collega’s, ben ik na ruim vijf jaar toe aan een nieuwe, duurzame uitdaging. Het streven naar een duurzame wereld blijft mijn drijfveer, alleen voortaan doe ik dat niet als consultant bij Beco, maar als zzp’er en als politicus.

Als freelancer wil ik me minder dan bij Beco richten op implementatie en meer op visieontwikkeling en strategie op het gebied van duurzaamheid. Een voorproefje is het boek Duurzaam Denken en Doen, waarvan ik mede auteur ben. Dit boek geeft een optimistische visie op een duurzaam Nederland in 2035. Naast de inhoud is ook de manier waarop het boek tot stand is gekomen interessant: het was een van grootste crowdsourcing-projecten van de afgelopen jaren.

Nijmegen gentechvrij

Als zzp’er moet ik nog bij nul beginnen, maar als politicus begin ik langzamerhand wat ervaring op te doen. Op woensdag 8 juni ben ik geïnstalleerd als raadslid voor GroenLinks in Nijmegen. Gisteravond (29 juni) hield ik mijn maidenspeech in de Raad over het burgerinitiatief om Nijmegen uit te roepen tot de eerste ‘gentechvrije stad‘ van Nederland. De initiatiefnemers waarschuwen voor de gevaren van de ongecontroleerde verspreiding van genetisch gemodificeerd materiaal door gentech-gewassen, en de consequenties die dat heeft voor de biodiversiteit en de onafhankelijkheid van boeren en consumenten.

Dat is actueel in Nijmegen, want onlangs werd bekend dat voedselgigant Heinz zijn research-lab hier gaat vestigen. Heinz is er trots op een gentech-vrij bedrijf te zijn, en noemt zijn producten ‘grown, not made’. Zelf ben ik ervan overtuigd dat dit een goede en belangrijke strategische beslissing is van Heinz. Er wordt vaak geroepen dat duurzaamheid ‘in de genen’ van een bedrijf hoort te zitten, maar met kunstmatig DNA wordt dat een ongeloofwaardig verhaal.

Sprong voorwaarts

Voor een stad is het niet anders dan voor een bedrijf: je kunt niet een beetje duurzaam zijn. Wat mij betreft is het zowel voor overheden als voor bedrijven tijd om de betekenis van termen als ‘duurzaamheid’ en ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ drastisch te herformuleren. Het is tijd voor een flinke sprong voorwaarts, want met kleine stapjes kom je niet over het ravijn heen.

Het boek Duurzaam Denken en Doen geeft daar op luchtige manier richting aan, maar ook wetenschappers hebben die gedachte uitegwerkt in fascinerende artikelen over een duurzame toekomst en de rol van bedrijven daarin. Lees bijvoorbeeld het briljante stuk The age of responsibility van Wayne Visser en je snapt wat ik bedoel.

Zelf wil ik ook zo’n sprong voorwaarts maken. De maatschappelijke ontwikkelingen geven mij zowel als politicus als als zzp’er meer dan genoeg inspiratie voor de toekomst. Ik vertek bij Beco, maar blijf me volop bezighouden met duurzaamheid. Iedereen bedankt voor de prettige samenwerking!

One Response to Tijd voor een nieuwe uitdaging

  1. George says:

    Jos, Gefeliciteerd met je eigen onderneming en je functie als raadslid. Het zal mij niet verbazen als ik je naam geregeld ga horen, in positieve zin.

    En als ik je ergens mee moet helpen (je kent mijn vakgebied – wat zich ook heeft ontwikkeld) dan kun je op me rekenen!

    Groetjes,
    George

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s