Twictie: nieuwe vertelvorm

Verhalen vertellen kan op veel manieren: met een roman, een stripboek, een film, een toneelstuk, of nog anders. Twictie voegt een nieuwe manier toe: het verhaal vertellen door de personages te laten twitteren. Het is een nieuwe combinatie van twitter en fictie, die voor zover ik weet nooit eerder is toegepast. Twictie is dus een nieuwe literaire of narratieve vorm.

Het VierdaagseVerhaal 2011 is het eerste verhaal dat op deze manier verteld wordt. Het twictie-verhaal beschrijft de avonturen van Joris (@JorisLoopt) en Mariken (@Mariken024) tijdens de Vierdaagse in Nijmegen. Het verhaal is te volgen op http://www.twictie.nl/, of natuurlijk via twitter.

Twitterende personages

In een twictie-verhaal heeft ieder personage een eigen twitteraccount. Op die manier bericht hij voortdurend over zijn belevenissen, gedachten of waarnemingen. Dit gebeurt op de manier die bij twitter gebruikelijk is, dus in individuele tweets van maximaal 140 tekens, met hashtags, afkortingen en eventueel links naar online foto’s of filmpjes.

Uiteraard kunnen de personages elkaars berichten retweeten of replyen, of reageren op berichten van twitteraars die niet in het verhaal voorkomen. Het verhaal ontwikkelt zich real time. Dit is een belangrijk verschil met een gewone roman, waarin flashbacks of vooruitblikken heel gewoon zijn. Op deze manier krijgt twictie soms het karakter van een reallife soap.

In plaats van lezers heeft de twitterroman uiteraard followers (volgers). Alle personages maken deel uit van een twitterlist, zodat het voor de followers gemakkelijk is de belevenissen van de personages te volgen.

Andere mengvormen

Andere mengvormen van twitter en fictie zijn bijvoorbeeld het twiller-project, waarbij iedereen via twitter een bijdrage kan leveren aan het schrijven van een traditioneel verhaal. Ook is weleens een verhaal regel voor regel via twitter verspreid- dat zou je een soort twictie kunnen noemen. En uiteraard zijn er zeer veel twitteraars die onder een schuilnaam of als personage berichten versturen. Ook hier zitten twictie-achtige elementen in.

Het VierdaagseVerhaal van twictie het allereerste verhaal waarbij de personages zelf twitteren en op die manier hun verhaal te vertellen. Als het experiment een succes wordt, zullen er meer verhalen volgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: