Begonnen als ondernemer!

Deze week ben ik officieel begonnen als ondernemer: de visitekaartjes zijn besteld, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is geregeld en mijn zakelijke bankrekening is geopend. Onder de naam Duurzame Denkkracht bied ik advies, training en onderzoek aan op het gebied van duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De eerste klanten hebben zich al gemeld, en meer opdrachten lijken onderweg te zijn. Maar er kan nog veel meer bij!

In de afgelopen jaren heb ik bij adviesbureau Beco veel ervaring opgedaan op het gebied van duurzaamheid en MVO. Ik heb bedrijven geadviseerd (onder meer Achmea, Rabobank, Roelofs Wegenbouw, chemiebedrijven) en overheden geholpen (zoals de gemeenten Amersfoort, Rotterdam, Zeist en Aalten). Een van mijn mooiste opdrachten was zonder twijfel die in Mexico, waar ik mee mocht denken over de duurzaamheidsagenda van Mexico-Stad. Maar het was ook fantastisch om in opdracht van Natuur en Milieu een onderzoek te mogen uitvoeren dat bij publicatie tamelijk geruchtmakend werd, of van klanten te horen dat ze verder waren gekomen met het verduurzamen van hun bedrijf.

Duurzame toekomst

Niet alleen zakelijk heb ik veel over duurzaamheid gedacht en gediscussieerd, het laatste jaar ben ik ook betrokken geweest bij het crowdsourcing-project OCF2, dat geleid heeft tot het boek Duurzaam Denken en Doen. Met ongeveer 400 auteurs is zes maanden gewerkt aan een visie op een duurzaam Nederland in 2035, een kwarteeuw na het legendarische Brundtland-rapport. Dat levert niet alleen optimistische vergezichten op, maar ook veel energie, goede ideeën en praktische suggesties. Veel van die ideeën zijn nog te vergezocht voor de meeste bestuurders, managers en directeuren, maar ze geven een duidelijke richting aan: een duurzame toekomst is een betere toekomst.

Tegelijkertijd zijn er ook belangrijke wetenschappers (zoals Wayne Visser van The Age Of Responsibility) die tot dezelfde inzichten zijn gekomen als de OCF2-crowd, en die oproepen tot een snellere verduurzaming van de economie. Niet om ‘de planeet te redden’ of andere esotherische fantasieën, maar simpelweg om het mogelijk te maken in een fijne, gezonde en welvarende stad te wonen. Duurzaamheid is een economisch vraagstuk geworden.

Duurzame Denkkracht

Zo’n duurzame economie komt er niet vanzelf, want het probleem is ingewikkeld. Het is niet moeilijk om gloeilampen om te ruilen voor LED-verlichting, of om een ISO14001-certificaat aan te vragen. Maar om werkelijk verder te komen dan voor de hand liggende verbetermaatregelen zullen bedrijven en overheden nog heel wat denkwerk moeten verrichten. Daar wil ik bij helpen. Vandaar de naam van mijn bedrijf: Duurzame Denkkracht. Bel of mail me gerust!

2 Responses to Begonnen als ondernemer!

 1. BesteJos,
  Trots laten we je weten dat drie leden van VONK (Verenigde Organisaties Nijmeegse Kinderopvang) genomineerd waren voor de Groene Giraf en daarmee bijgedragen hebben aan het op de kaart zetten van Nijmegen als het gaat om duurzaamheid. Van de negen genomineerden in deze landelijke prijsvraag, kwamen er vier uit Nijmegen: De Tweeling, Struin en Poespas alle drie aangesloten bij VONK, en Vette BSO (nieuw en nog nergens bij aangesloten). De Tweeling kinderopvang heeft uiteindelijk De Groene Giraf gewonnen in de categorie kinderdagverblijven. Voor meer info zie http://www.degroenegiraf.nl
  Vriendelijke groet,
  Marianne van Gend

 2. josreinhoudt says:

  Jos, heel veel plezier en succes met je nieuwe onderneming! Aan creatieve en vernieuwende denkkracht ontbreekt het bij jou zeker niet, dus dat bedrijf van jou gaat zeker een succes worden!
  GRTZ! Bda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: