GroenLinks wil lichtreflecterende wegdekken

Lichtreflecterende wegdekken kunnen misschien helpen de hoeveelheid energie die Nijmegen nodig heeft voor openbare verlichting terug te dringen. Na mijn oproep op de politieke avond van 28 september heeft wethouder Turgay Tankir toegezegd dit te onderzoeken.

Openbare verlichting is in Nijmegen een grote energieverbruiker. Jaarlijks besteedt de gemeente 570 duizend euro aan stroom voor straatlantaarns. Het verlichtingsplan ‘Zicht op Nijmeegs Licht’ dat wethouder Tankir toen aan de gemeenteraad presenteerde gaat te weinig in op de mogelijkheden om dat stroomverbruik terug te dringen. De wethouder beloofde op korte termijn een nieuwe nota te presenteren waarin de suggesties van de raad verwerkt zijn.

Ervaring

Een veelgenoemd voorstel was omstraatlantaarns automatisch te dimmen als er geen voorbijgangers zijn. Wat mij betreft gaat Nijmegen ook de slag met innovatievere oplossingen, zoals lichtreflecterende wegdekken. Als het asfalt of de klinkers het licht beter reflecteren, is minder straatverlichting nodig. In Nederland is daar nog niet veel ervaring mee, maar in andere landen worden lichtvriendelijke wegen al langer toegepast. In Scandinavië, Zwitserland en bijvoorbeeld Hamburg zijn dit soort wegdekken al veel langer gebruikelijk.

Asfalt dat witter van kleur is, is niet alleen beter zichtbaar in het donker, het heeft ook nog andere voordelen. Doordat het zonlicht overdag beter weerkaatst wordt, blijft het wegdek koeler. Dat is gunstig voor de levensduur van het wegdek en voor bijvoorbeeld de constructie van bruggen.

Lichtreflecterende wegdekken gaan bovendien ‘urban heat’ tegen, het verschijnsel dat het in grootstedelijke gebieden soms vele graden warmer kan worden dan in een groene omgeving.

Stadsbrug

Verschillende grote bouwondernemingen experimenteren op dit moment in Nederland met lichtreflecterende wegdekken. Ik heb ervoor gepleit ook in Nijmegen een aantal pilots te doen, bijvoorbeeld op de nieuwe stadsbrug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: