‘Afblijven! Onderzoek naar eerlijkheid.’

Op de Radboud Universiteit in Nijmegen was ik vandaag getuige van een fascinerend experiment. Bij de ingang van het Huygensgebouw ligt een hoopje geld, zomaar voor het pakken. Op een flodderig kartonnen bordje staat de tekst ‘Afblijven! Onderzoek naar eerlijkheid.’ Omdat ik een half uurtje moest wachten op mijn afspraak kon ik zien hoe er op het ‘onderzoek’ gereageerd werd.

Van de tientallen studenten die het gebouw in en uitlopen, heeft er niet een een muntje meegenomen. De meesten lazen het bordje, konden smakelijk lachen om het experiment en liepen door zonder ook maar te overwegen iets van het geld mee te pikken.

Toevallig kwam de jonge wetenschapper die het onderzoek bedacht heeft langs om de voortgang van zijn experiment te beoordelen. Ik vroeg
hem naar zijn eerste bevindingen. Antwoord: ‘Ik ben begonnen met 37 cent. Per dag leggen mensen er ongeveer € 1,50 bij.’ Mijn voorlopige conclusie: Nijmeegse studenten zijn goudeerlijk en kunnen een goede wetenschappelijke grap wel waarderen. Maar ik wacht de officiële publicatie af.

One Response to ‘Afblijven! Onderzoek naar eerlijkheid.’

  1. Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit Nijmegen says:

    Hoi Jos, wij zijn erg benieuwd wie dit onderzoek uitvoert en in welk kader e.d. Zou je svp contact op kunnen nemen met de afd Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit Nijmegen via media@ru.nl? Bij voorbaat dank, Anja van Kessel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: