Nieuwe energie voor 2012

Energie zal in 2012 zeker één van de thema’s worden waar ik me veel mee ga bezighouden. Op dit moment is nog geen vier procent van alle energie die we in Nederland verbruiken duurzaam, en daarmee slaan we internationaal gezien een behoorlijk modderfiguur. Het lokaal produceren van energie kan heel schoon gebeuren, en dat is ook nog eens heel goed voor de economie in de stad.

Uit een vlugge berekening heb ik afgeleid dat Nijmeegse huishoudens per jaar meer dan 50 miljoen euro uitgeven aan de inkoop van elektriciteit. Bedrijven en instellingen besteden nog veel grotere bedragen aan stroom. Alleen al de openbare verlichting kost de gemeente Nijmegen ruim 570 duizend euro per jaar.

50 miljoen euro

Voor het grootste deel verdwijnt dat geld in de zakken van energieleveranciers als Nuon, Essent, Oxxio en Eneco. Voor de Nijmeegse economie zijn die ondernemingen niet bijzonder belangrijk: hun hoofdkantoren zitten elders en de werkgelegenheid die ze lokaal bieden is beperkt. Door elektriciteit lokaal te produceren zou de Nijmeegse ‘handelsbalans’ dus verbeteren.

Lokaal geproduceerde, groene energie uit zonnecellen hoeft voor de consument niet duurder te zijn dan ‘geïmporteerde’ stroom uit vervuilende kolencentrales; zelfs niet in Nijmegen, waar we niet gezegend zijn met grote hoeveelheden zonneschijn. Wie zonnepanelen op zijn eigen dak legt, verdient ze in een jaar of tien terug.

Stroom voor de buren

De grote uitdaging is dus niet om huiseigenaren over te halen hun eigen stroom te gaan produceren, want als ze slim zijn doen ze dat op den duur vanzelf wel. Maar hoe krijg je het voorelkaar om mensen méér stroom te laten produceren dan ze zelf nodig hebben en vervolgens die overtollige, lokaal geproduceerde groene stroom te verkopen aan hun buren? Dat is lastiger, maar ik denk dat er wel mogelijkheden voor zijn. Die ga ik uitzoeken.

Het jaar 2012 wordt wat mij betreft het jaar van de lokaal geproduceerde Nijmeegse stroom. Over een jaar of twee moeten we een grote stap gezet hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: