Nijmeegse startup TropIQ jaagt op malariaparasiet

De strijd tegen malaria wordt misschien wel in Nijmegen gewonnen. Vandaag opent de startup TropIQ zijn deuren, en ik ben erbij. Het jonge bedrijf, gevestigd op de campus van de RU, is de eerste onderneming ter wereld die in staat is op grote schaal stoffen te testen op hun uitwerking op de verspreiding van de malariaparasiet.

Doel is een middel te vinden waardoor parasieten zich niet langer kunnen vermenigvuldigen; een soort anticonceptiepil voor ziekteverwekkers dus. TropIQ heeft een aantal technologieën in huis die het mogelijk maken potentiële geneesmiddelen te testen.

  • De parasietenkwekerij. In een speciale bak worden malariaparasieten gekweekt. De kunst is om die zich te laten ontwikkelen tot mannelijke en vrouwelijke exemplaren. De meeste andere laboratoria kunnen alleen aseksuele parasieten kweken, bij TropIQ groeien ze uit tot de tot de seksbeluste vormen die de ziekte overbrengen via de mug.
  • Testen van kandidaat geneesmiddelen. De parasieten worden blootgesteld aan allerlei stoffen, aangeleverd door farmaceutische bedrijven. Als het goedje blauw wordt doet het niks, maar als het rood kleurt is het bingo: de parasiet voelt zich niet senang en is hopelijk genoeg aangetast om zich niet meer te kunnen vermenigvuldigen.
  • Proef met echte muggen. Aangetaste parasieten worden gevoerd aan vrouwtjesmuggen die daar speciaal voor gefokt worden. Normaal vermenigvuldigt de parasiet zich in de mug, waardoor die de ziekte kan overbrengen en malaria zich kan verspreiden. Als het goed is, slaagt de behandelde parasiet daar niet meer in en is de cyclus doorbroken. De besmette malariamug kan nog wel steken maar niemand meer ziek maken.

Uitroeien

De meest kansrijke stoffen kunnen door farmaceutische bedrijven verder ontwikkeld worden tot een geneesmiddel. In combinatie met klamboes, betere riolering, vliegenmeppers en andere middelen kan zo’n geneesmiddel bijdragen aan het uitroeien van malaria. Malaria is een van de dodelijkste ziektes op aarde, en mede verantwoordelijk voor een hoop armoede en ellende.

Mijn rol bij de officiële opening van TropIQ is beperkt. Het aantal genodigden is te groot om ze allemaal tegelijkertijd rond te leiden in de onderzoeksruimte van TropIQ. Daarom worden ze ontvangen in een andere zaal en interview ik de medewerkers van het bedrijf. Via een videoverbinding kunnen ze dan een toelichting geven op hun werk in de strijd tegen malaria.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: