De beste literatuur over duurzaamheid en MVO

Op deze pagina geef ik een lijst met de belangrijkste literatuur die ik gebruik bij mijn lezingen, trainingen en gastcolleges op het gebied van duurzaamheid en MVO. Sommige publicaties zijn gratis; die kun je meteen downloaden. Natuurlijk zijn er veel meer boeken geschreven over duurzaamheid, en daarom zal ik deze lijst af en toe uitbreiden en updaten. Bestellen via de links op deze pagina kan ook; daar krijg ik zelfs een paar procent commissie voor. Het is niet de bedoeling een uitputtend overzicht van alle literatuur over duurzaamheid en MVO te geven. Dan zou de lijst te lang worden.

 John Elkington, Cannibals with forks, klassieker, bekend van de drie-eenheid people, planet, profit.

 David Graeber, Schuld, de eerste 5000 jaar. Briljant boek over de monetaire kant van de economie. Graeber laat zien dat we al duizenden jaren van crisis naar crisis gaan, inclusief voorbeelden uit de Bijbel. En waarom moet Griekenland wel zijn staatsschuld aflossen en zullen de Verenigde Staten dat nooit hoeven?

Jan Jonker en 400 anderen, onder wie ikzelf, Duurzaam Denken Doen, het eindresultaat van het crowdsourcing-project OCF2. Een optimistische kijk op het Nederland van 2035.

 Jan Jonker, Nieuwe Business Modellen. Deel 1 gaat in op de theorie, deel 2 bevat tal van voorbeelden, checklists en tips voor mensen die zelf aan de slag willen met een Nieuwe Business Model.

Jan Jonker, Jos Reinhoudt, Harry te Riele, Transities naar duurzaamheid (download), essay ter voorbereiding op Rio+20 (ook beschikbaar in het Engels). Staat alleen nog in deze lijst omdat ik mede-auteur ben 🙂

Jos Kieboom ea, Inleiding in Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen. Historisch overzicht van het duurzaamheidsdebat en uitgebreide, toegankelijke lijst met duurzaamheidsconcepten. Voor beginners.

 Bernard Lietaer, Christan Arnsperger. Geld en duurzaamheid, van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem. Zeer informatief en goed opgebouwd, zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen in de financiële dienstverlening.

Ellen McArthur Foundation, Towards the circular economy (download direct vanaf de site van de Ellen MacArthur Foundation), prachtig rapport dat uitlegt hoe Europa per jaar € 500 miljard op kan besparen op grondstoffen.

William McDonough & Michael Braungart, Cradle to cradle. Bekend geworden door de documentaire Afval bestaat niet. Verplichte literatuur voor ontwerpers. Inmiddels is de term ‘cradle to cradle’ wat minder populair; ‘circulaire economie’ is het nieuwe toverwoord.

 Dembisa Moyo, Winner take all, China’s Race For Resources and What It Means For Us. De vraag naar grondstoffen neemt toe, het aanbod daalt. China heeft een strategie, Europa niet. Moyo legt het glashelder uit.

 MVO Nederland, MVO Trendrapport 2015. De zeven belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in urban delta Nederland. Gratis, alleen online beschikbaar. Ik ben mede-auteur van dit trendrapport. Kunststof Magazine maakte een samenvatting in pdf.

 Jeremy Rifkin, The Empathic Civilization: The Race to Global Consciousness in a World in Crisis. Na het tijdperk van het geloof en het tijdperk van de rede wordt het tijd voor een tijdperk waarin ‘meedoen’ het belangrijkste beginsel is. Insprerend een leerzaam. Zie ook dit filmpje.

 Jan Rotmans, In het oog van de orkaan, Nederland in transitie. ‘Kantelaar’ Rotmans legt uit hoe transitieprocessen eruit zien. Mooi vormgegeven boek, veel voorbeelden. Tip: volg Jan Rotmans ook op Twitter.

Jeroen Smit, De Prooi. Blinde trots breekt ABN Amro. Beetje gedateerd inmiddels, maar nog steeds leerzaam voor wie wil weten wat het verlies van de maatschappelijke licence to operate betekent voor een bedrijf.

 Helen Toxopeus en Jan van Arkel, Een @ander soort geld. Laagdrempelig boek over de rol van geld in de economie en de mogelijkheden van parallelle valuta. Helaas erbarmelijk slecht geschreven, maar het boek is gratis als je aantoont dat je het doorgeeft aan een ander. Als je moet kiezen, zou ik het boek van Lietaer over hetzelfde onderwerp nemen.

Wayne Visser, The age of responsibility, CSR and the New DNA of Business. Veel geciteerd boek over de rol van het bedrijfsleven bij de transitie naar een duurzame economie. Het verhaal had wel wat compacter gekund, maar in dit artikel (download) staan de belangrijkste elementen uit het boek prima samengevat.

World Commission on Environment and Development, Our Common Future, beter bekend als het Brundtland-rapport. Klassieker uit 1987.

Als je vragen hebt over de lijst of suggesties wilt doen, neem dan gerust contact op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: