Nieuwe Kammende Baadster onthuld

Totaal onvoorbereid heb ik vandaag de eer gekregen het standbeeld van de Kammende Baadster in het Goffertpark te mogen onthullen. Het oorspronkelijke beeld van Hubacher is eind 2010 uit het park gestolen. De stichting ArcadiaNu heeft zich ten doel gesteld op dezelfde plaats een vervangend kunstwerk te plaatsen. Vandaag werd een eerste versie getoond. Omdat ik de enige volksvertegenwoordiger ter plaatse was, leek het de organisatoren voor de hand liggend dat ik op plechtige wijze het laken van het beeld zou trekken.

Het beeldje is inmiddels weer veilig overgebracht naar het atelier van de kunstenaar, Margriet Hovens. ArcadiaNu streeft ernaar uiteindelijk een definitief kunstwerk te neerzetten, maar daarvoor ontbreken nu nog de financiën. Het nieuwe beeld zal geen kopie worden van het oorspronkelijke exemplaar, maar daarnaar verwijzen zoals Hubacher verwees naar de klassieke, Griekse beelden van een wassende Aphrodite.

Diefstal van kunstwerken uit de openbare ruimte is natuurlijk verschrikkelijk. In Nijmegen verdween een groot aantal bronzen en koperen kunstvoorwerpen. Dat maakt de stad kaal en triest, en daarom vind ik het een uitstekend initiatief van ArcadiaNu om die leegte weer wat op te vullen. Als het lukt om een permanente versie van de Kammende Baadster in het rosarium van het Goffertpark te plaatsen ben ik zeker weer bij de onthulling. Als ze het me vragen, zal ik het opnieuw met plezier onthullen.

One Response to Nieuwe Kammende Baadster onthuld

  1. Voor een portret van de originele Kammende Baadster kunt u bovendien kijken op: http://mirzozablog.wordpress.com/2012/03/28/de-kammende-baadster

    Hopelijk zal men het benodigde bedrag voor de vervanging van dit spoorloos verdwenen beeld alsnog bij elkaar krijgen! Dus hierbij een oproep om hartstikke royaal te zijn, om uzelf eenmalig los te weken van uw Nederlandse calvinistische zuinigheid…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: