Nijmegen krijgt warmtenet

Nijmegen krijgt een warmtenet: met de restwarmte van de vuilverbrander van de ARN worden in de toekomst 14 duizend huizen in de Waalsprong en het Waalfront verwarmd. Dat de gemeenteraad van Nijmegen de aanleg van het net heeft goedgekeurd is erg belangrijk voor GroenLinks, want de benutting van restwarmte is van essentieel belang voor het behalen van de klimaat- en energiedoelstellingen van Nijmegen. Nijmegen wil in 2045 energieneutraal zijn en zonder warmtenet gaan we dat niet redden.

In de gemeenteraad was brede steun voor de aanleg van het warmtenet, al pleitten sommige fracties nog voor het tegelijkertijd aanleggen van een aardgasnet. Dat getuigt volgens mij van weinig realiteitszin. Fossiele brandstoffen raken op en worden snel duurder. Nog afgezien van de klimaatdoelstellingen, is een warmtenet dus een betere optie. Het wordt tijd dat we een eind maken aan het fossiele tijdperk. Los daarvan is het eigenlijk ook te gek voor woorden dat we op grote schaal fossiele brandstoffen affakkelen terwijl we eventjes verderop de Waal aan het opwarmen zijn.

In mijn bijdrage in de Raad heb ik benadrukt dat de beslissing om het warmtenet aan te leggen niet alleen een mooi sluitstuk is van een jarenlang onderhandelingsproces, maar hopelijk ook het begin van de aanleg van een regionaal warmtenet. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Wenen (zie het plaatje hieronder), waar maar liefst een derde van alle bedrijven en woningen aangesloten is op het warmtenet. Industriële ondernemingen die bij productieprocessen warmte overhouden, kunnen dat kwijt in het warmtenet.

De gemeente steekt 3,8 miljoen euro in het warmtenet. De rest, ongeveer 400 miljoen euro, komt van Nuon en Alliander. Ook de provincie doet mee. Op termijn moet het warmtenet niet alleen huizen in de Waalsprong en het Waalfront verwarmen, maar ook bijvoorbeeld de universiteit of renovatiewijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: