Laatste nummer van El Puente verschenen

Deze week verschijnt het laatste nummer van El Puente. Dat het huisorgaan van de SSNM na 28 jaar ophoudt te bestaan is jammer, maar onvermijdelijk. Niet alleen werd het uitgeven van een papieren magazine door kleiner wordende budgetten een steeds grotere aanslag op de begroting van de SSNM,ook zijn er inmiddels ook voldoende andere kanalen en middelen om de bevolking van Nijmegen te informeren over het stedenbandwerk. Zelf maakte ik 19 jaar lang deel uit van de redactie.

El Puente verscheen voor het eerst in april 1985, nog voor dat de Stichting Stedenband Nijmegen-Masaya opgericht werd. Het blad kwam zes keer paar jaar uit en werd gemaakt ‘voor en door Nijmegenaren’. Door de Sandinistische revolutie was de belangstelling voor Nicaragua groot. El Puente besteedde aandacht aan de politieke ontwikkelingen, maar ook aan het leven van alledag. Het blad werd in boekwinkels verkocht voor drie gulden.

Na een krappe twee jaar hield de eerste redactie het voor gezien wegens gebrek aan menskracht. In 1988 werd het blad voorgezet door de inmiddels opgerichte SSNM en konden geïnteresseerden een gratis abonnement nemen. Als orgaan van de stedenband werd El Puente vanaf dit moment regelmatig gebruikt voor inzamelingen via meegestuurde acceptgiro’s. Ook in de laatste versie zit een acceptgiro.

Nieuwe formule

In de loop van de inmiddels 28 jaargangen veranderde het blad met de tijd mee. De opmaak werd luchtiger, er kwamen meer foto’s bij en het gebruik van kleurendruk werd  betaalbaar. Er ontstonden succesvolle rubrieken als Kijk op de Wijk (waarin alledaagse situaties in Nijmegen vergeleken werden met die in Masaya) en BM (waarin een Bekende Masayaan wordt voorgesteld). Maar tegelijkertijd nam de frequentie af en werd de redactie kleiner. In 2006 startte El Puente met een nieuwe formule. Door de steeds snellere digitale informatiekanalen werd het lastiger om als kwartaalblad nog actueel te zijn. Daarom besloot de redactie om zich meer te richten op de achtergronden van diverse thema’s in Nicaragua.

Niet alleen voor de lezer, maar ook voor de redactie veranderde er in de loop van de tijd veel. In de eerste jaren werden de afspraken uit de redactievergadering per post rondgestuurd en kwam het nieuws uit Nicaragua via uitgeknipte krantenartikelen één keer per maand binnen.

Floppy

In de jaren ’90 konden de schrijvers van El Puente voor het eerst hun teksten digitaal inleveren: ze moesten dan hun floppy (vóór de deadline!) in de brievenbus van de vaste vormgever gooien. Eind 1999 kreeg de SSNM zijn eerste website en kort daarna werd de digitale nieuwsbrief MailMasaya geïntroduceerd. Facebook en Twitter volgden begin 2011.

Wat door de jaren heen nooit veranderde: zodra het blad van de drukker kwam verzamelde de redactie zich om El Puente verzendklaar te maken. Bij het vouwen van de allerlaatste oplage deze week kwamen zo’n tien ex-redacteuren nog één keer samen om El Puente te vouwen. Na dit fysieke werk werd traditiegetrouw een biertje gedronken.

Digitalisering

Inmiddels is de digitalisering van de samenleving zo ver dat het nauwelijks nog nodig is al die informatie op papier te drukken. Daarom stopt de stedenband met de gedrukte versie van El Puente en wordt de communicatie van de SSNM anders georganiseerd. Dat is goedkoper, sneller en makkelijker.

In dit laatste nummer van El Puente kijkt de redactie, soms met een beetje weemoed, terug op de lange geschiedenis van het blad, een daarmee ook op ruim een kwart eeuw stedenbandwerk. Natuurlijk kijkt de redactie niet alleen achterom, maar ook vooruit. Wat gaat de SSNM de komende jaren doen en hoe brengen iedereen die vroeger zijn informatie haalde uit El Puente op de hoogte? Wie de ontwikkelingen wil blijven volgen kan vriend van de SSNM worden op Facebook en de stedenband volgen via Twitter (@NijmegenMasaya).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: