Initiatiefvoorstel GroenLinks: meer aandacht voor ZZP’ers

zzpVandaag heb ik mijn initiatiefvoorstel ingediend om de positie van ZZP’ers in Nijmegen te versterken. Het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel is de afgelopen jaren enorm gestegen. In Nijmegen staan ruim 6000 bedrijven als eenmanszaak geregistreerd maar in het economisch beleid van de stad is er nog geen aandacht voor deze groep ondernemers. Dat wil ik met dit voorstel oplossen. Bij elkaar vormen de ZZP’ers een van de grootste bedrijven in onze stad. Ze zijn voor de lokale economie dus van enorm belang. Dat willen we graag terugzien in het beleid.

In het plan stel ik voor om een vertegenwoordiger van de ZZP’ers op te nemen in de Economische Raad, een ‘denktank’ waarin nu alleen nog vertegenwoordigers van grote bedrijven zitten. Ook willen wedat er meer starters begeleid worden en dat alle informatie voor ZZP’ers op één website bij elkaar gebracht wordt. Verder moet de gemeente kleine bedrijven bij aanbestedingen meer kans geven.

De voorstellen zijn tot stand gekomen na een traject van enkele maanden. Eerst is een aantal gesprekken gevoerd met verschillende Nijmeegse ZZP’ers. Vervolgens is een eerste versie van het initiatiefvoorstel op internet gezet. Daarop is gereageerd door onder meer ondernemers, de Kamer van Koophandel en het Centrum voor Jong Ondernemerschap. Hun suggesties zijn verwerkt in de definitieve versie van het voorstel van GroenLinks.

Soorten en maten

ZZP’ers zijn er in soorten en maten, en worden ook wel free lancers, flexwerkers of Zelfstandige Prefessionals (ZP´ers) genoemd. Sommigen vertalen teksten, geven les of maken films, anderen werken als consultant, metselaar, ICT’er of sociaal werker. Er zijn grote verschillen in ervaring, ambitie en inkomen. Er zijn ZZP’ers die ondernemer zijn geworden vanwege de flexibiliteit en vrijheid die het ondernemerschap biedt, maar er zijn er ook die voor zichzelf beginnen omdat ze in loondienst nauwelijks aan werk komen. Zeker voor die laatste groep is het lastig het hoofd boven water te houden.

Het college van B en W heeft vier weken de tijd om op het initiatiefvoorstel te reageren. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit.

Waarmakerij_05

ZZP´ers aan het werk in de Waarmakerij aan de Tooropstraat, Nijmegen

One Response to Initiatiefvoorstel GroenLinks: meer aandacht voor ZZP’ers

  1. hilbert post says:

    Goed initiatief Jos. Jij en je partijgenoten kunnen meteen aan de bak: de afdeling WMO van de gemeentes gaat in 2014 de functie begeleiding overnemen, deze verdwijnt uit de AWBZ. Nu heeft een PGB houder de keuze tussen zorg in natura of PGB. Gemeentes kunnen zelf beslissen of ze het PGB blijven aanbieden als mogelijkheid. PGB houders zijn hier erg bij gebaat, ze houden dan namelijk zelf de regie over wie hen hulp verleent, en bij zorg in natura bepaalt de organisatie dit. PGB is ook nog eens veel goedkoper dan zorg in natura, want PGB wordt veelal verricht door ZZP-ers, zoals ikzelf. Geen dure directeur en raad van bestuur, geen kantoorpand, geen afdeling administratie etc. etc. Ik doe alles zelf en heb een heel redelijk uurtarief.
    Tot nu toe hebben slechts 13 gemeentes aangegeven PGB te blijven aanbieden vanaf 2014, waaronder Arnhem. Als je iets wilt doen voor PGB houders EN ZZP-ers in Nijmegen, dan ligt hier je kans!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: