Repareren is beter dan weggooien

repaircafeDe DAR zou moeten gaan samenwerken met het Repair Café. Daar heb ik vanavond namens GroenLinks voor gepleit bij de behandeling van het afvalbeleid in de gemeenteraad. In een Repair Café worden kapotte spullen door vrijwillers gratis gerepareerd, van defecte broodroosters tot een trui met gaten.

Repareren is beter dan weggooien. Gelukkig doet Nijmegen het vergeleken met andere steden heel goed op het gebied van afvalscheiding, maar per jaar gooien we per persoon nog altijd 465 kg vuilnis weg. Het zou mooi zijn als dit wat minder werd. Daarom zou de DAR samenwerking moeten zoeken met het Repair Café, net zoals nu al samengewerkt wordt met kringloopwinkel Het Goed.

De Repair Cafés maken in Nederland een sterke groei door. Veel mensen gaan erheen om kapotte strijkijzers, mixers of speelgoed te laten opknappen, maar de bijeenkomsten worden ook druk bezocht door buurtbewoners die niks te repareren hebben. Ze komen voor de gezelligheid en voor de sociale contacten. Er zijn deskundige reparateurs aanwezig, maar iedereen mag meehelpen.

De reparatie van spullen in een Repair Café zou gecombineerd kunnen worden met een extra inzamelpunt voor huishoudelijke apparaten. Het gescheiden inzamelen van elektrische apparaten loopt in Nijmegen nog niet erg goed. Dat is jammer, want juist in elektronica zitten veel waardevolle grondstoffen als goud en zilver. GroenLinks pleitte er al eerder voor het afvalbeleid om te bouwen naar een ´grondstoffenbeleid´, en in de plannen van het college worden daarvoor nu de eerste stappen gezet.

De bespreking van het afvalbeleid in de gemeente en het voorstel van GroenLinks vallen bijna samen met de viering van het éénjarig bestaan van het Repair Café in Nijmegen. Die is op zaterdag 19 januari, 11.00-12.00u in het Oud Burgeren Gasthuis, Prof. Cornelissenstraat 2. Stadskunstenaar Jac Splinter geeft er een speciale workshop: pimp je rollator.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: