Boek: Werken aan de WEconomy

weconomy1We leven in tijden van maatschappelijke transitie. De roep ‘het moet anders’; om duurzaamheid en een nieuwe economie is groot. Het groeiend aantal lastige (organisatie)vraagstukken waar we voor staan is niet meer op te lossen vanuit het ‘oude denken’. Die vraagstukken kosten vooral geld maar leiden niet tot echte veranderingen. In een maatschappij die gebaseerd is op organisaties dwingt dat tot kritisch nadenken over hoe we organiseren en wat we dan organiseren. In het licht van de noodzakelijke transitie moeten we over bestaande praktijken heen kijken naar andere manieren van organiseren.

Over deze transitie gaat het boek Werken aan de WEconomy, dat vrijdag 1 februari bij Interface in Scherpenzeel gepresenteerd werd. Ik ben een van de auteurs.

Organisatievormen die alleen nog lineair produceren zijn niet houdbaar en vallen daarom op termijn onvermijdelijk af. Daarvoor in de plaats komen circulaire vormen: organisatievormen die meer zijn gericht op een menselijke maat, op samen waarde creëren en gemeenschappelijkheid. Die uitgaan van meervoudige waardecreatie en die verbondenheid, houdbaarheid en leefbaarheid als doel hebben. Dit leidt op termijn tot het coöperatief organiseren van duurzaamheid.

De uitdaging ligt in het ontwikkelen en organiseren van die concepten. Duurzaamheid vraagt om andere organisatieconcepten, om nieuwe concepten over hoe we waarde organiseren. Afval wordt voedsel. Rioolwater als nieuwe bron van inkomsten. Zorg voor ouderen die ondergebracht wordt in een straatcoöperatie. Een feed-in regeling voor stadsgroenten. Allemaal voorbeelden van organisatieconcepten waarbinnen duurzaamheid als een sociale en ecologische maatstaf centraal staat. Niet als iets dat er een beetje bij komt, maar als uitgangspunt. Alleen zo raakt duurzaamheid verankerd in ons dagelijkse organisatorische doen en laten.

Dit boek laat zien hoe dit nieuwe denken op verschillende manieren vorm krijgt in de praktijk, aangevuld met inspirerende ideeën. Hoe mensen daar in hun omgeving en hun werk mee bezig zijn. Een serie speciale bijdragen van verschillende auteurs bouwt een beeld op van die praktijk. Geschreven van binnenuit, en het resultaat van het project én de gelijknamige conferentie Duurzaam Organiseren Doen (DOD) in 2012. Dit project kwam direct voort uit het inspirerende succes van het project Our Common Future 2.0 NL tussen 2010 en 2011, waarin 450 vrijwilligers in een jaar tijd het oorspronkelijke OCF uit 1987 met elkaar hebben herschreven.

Meer informatie staat op de website bij het boek Werken aan de WEconomy.

One Response to Boek: Werken aan de WEconomy

  1. Carin says:

    gefeliciteerd, Jos. Klinkt goed. Het is niet direct mijn eigen onderwerp, maar ik zal anderen zeker doorverwijzen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: