Supercool 2013: supermarkten schieten niet op met energiebesparing

koel2De Nijmeegse levensmiddelenwinkels schieten niet erg op met het naleven van het convenant Energiebesparing bij supermarkten. Daarin is afgesproken dat minstens 60 procent van alle koelmeubelen afgedekt moet zijn, maar bij minstens 14 van de grotere supermarkten in de stad is dat nog niet gebeurd. Bij vriesmeubelen is de situatie veel beter: alleen Spar Derks in Neerbosch biedt nog diepvriesmaaltijden aan in kasten zonder deurtjes. Dit blijkt uit het onderzoek Supercool 2013 van GroenLinks Nijmegen. Vorig daar deed de partij ook een onderzoek naar het naleven van het energieconvenant, en de conclusie was toen dat de Nijmeegse supermarkten uitstekend op weg waren.

Gemeenteraadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks: ‘Het is jammer dat de supermarkten hun goede prestaties niet hebben weten vast te houden. Sinds eind vorig jaar moeten de winkels volgens het convenant aan strengere eisen voldoen, maar ze houden zich lang niet allemaal aan die afspraak. Dat valt me tegen. Het afdekken van koelingen en vrieskasten spaart enorm veel energie. En thuis laat je de koelkast ook niet de hele dag open staan.’

Het convenant Energiebesparing bij supermarkten geldt sinds februari 2010. Nijmegen en een aantal andere gemeenten maakten toen afspraken met Albert Heijn, Coop, Plus, Jumbo, Vomar, Boni, C1000, Nettorama en EMTÉ. Op 31 december 2012 moest 60 procent van alle horizontale en verticale koelmeubelen voorzien moeten zijn van een afdekking. Per 1 januari 2015 moeten álle gekoelde en ingevroren levensmiddelen achter een deurtje zitten. Ketens die niet mee wilden doen aan het convenant (Aldi, Lidl, Jan Linders, Spar en enkele onafhankelijke supermarkten) zullen door de gemeente aangeschreven worden, waardoor ze uiteindelijk gedwongen zullen worden energiebesparende maatregelen te nemen.

Download het onderzoek Supercool 2013 en het convenant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: