Jos Reinhoudt (GroenLinks) in debat met Erik Ziengs (VVD) over ZZP’ers

debatmeterikziengs1Het lijkt erop dat de Haagse coalitiepartijen VVD en PvdA de zelfstandigenaftrek willen afschaffen. Zonder dat kleine fiscale voordeel zouden veel ZZP’ers het financieel waarschijnlijk niet redden. Geen wonder dus dat dit het meest heikele onderwerp was in het debat tussen raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks en Erik Ziengs, tweedekamerlid voor de VVD.

Het debat vond plaats op 2 september in de Klif in Oosterhout en was  georganiseerd door het Ondernemersnetwerk Nijmegen-Noord. In de zaal zaten ongeveer veertig Nijmeegse ZZP’ers die dolgraag meer duidelijkheid wilden over de dreigende afschaffing van de zelfstandigenaftrek.

Ziengs hield zich op de vlakte over de belastingplannen. Hij maakte duidelijk dat ZZP’ers voor een deel van de bezuinigingen zullen moeten opdraaien, maar of het oorspronkelijke doel om daar een half miljard euro mee op te halen in stand blijft is onzeker. Al eerder trok Mei Li Vos (PvdA) dit in een weblog in twijfel, en later deze week werd bekend dat VVD-insiders inschatten dat de zelfstandigenaftrek toch blijft.

Reinhoudt van GroenLinks stelde voor het bedrag niet te laten opbrengen door kleine ondernemers, maar door multinationals die Nederland gebruiken als belastingparadijs: ´de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten´. De zaal was het daar van harte mee eens. Onder veel ZZP’ers dreigt armoede, blijkt uit veschillende onderzoeken.

Naast de zelfstandigenaftrek kwamen ook verschillenden punten uit het initiatiefvoorstel van GroenLinks te sprake. Daarin wordt gepleit voor een steviger rol van ZZP’ers in het economisch beleid van Nijmegen. Ziengs prees vooral de opdracht aan het college om zelfstandigen meer kans te geven bij gemeentelijke inkooptrajecten. Zelf was hij betrokken bij de nieuwe aanbestedingswet, die dit mogelijk maakt.

Voor GroenLinks blijft de positie van zelfstandige ondernemers een belangrijk punt voor de komende jaren. Mede dankzij de ZZP’ers leven we in een bruisende stad waar van alles ondernomen wordt.

Bron: http://nijmegen.groenlinks.nl/node/100987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: