Afval: bronscheiding blijft onmisbaar

palsticheroes1Wat is beter: plastic afval apart inzamelen of kunststoffen achteraf uit het restafval halen? Raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks verdedigde dinsdag 24 september bij de ARN het standpunt dat bronscheiding de meeste perspectieven biedt voor het realiseren van hoogwaardige grondstofstromen. De discussie bij de ARN kwam voort uit het afvaldebat in de Nijmeegse gemeenteraad eerder dit jaar.

Kunststoffen die vermengd zijn geweest met restafval zijn minder geschikt voor hergebruik. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om plastic dat met nascheiding uit vuilnis is gehaald te gebruiken om voedsel in te verpakken. Niet zo gek, want in dat restafval zitten ook kattenbakgrit en vieze luiers, om maar eens wat onsmakelijks te noemen.

De voorstanders van nascheiding beweren dat de techniek het op langere termijn mogelijk maakt tot wel 90 procent van het plastic uit het restafval te halen. Koploper op dat gebied is OMRIN, het afvalverwerkingsbedrijf in Friesland. Daar halen ze vol trots 33 kg plastic per huishouden per jaar uit het restafval. Veelbelovend, maar niet beter dan de bronscheiding in Nijmegen oplevert met de Plastic Heroes-zakken.

Nijmegen hoort landelijk tot absolute top als het gaat om afvalscheiding. Maar liefst 62 procent van al het huishoudelijk afval wordt gescheiden aangeleverd. GroenLinks is ervan overtuigd dat omgekeerd inzamelen het scheidingspercentage nog verder omhoog kan brengen. Experimenten van de ROVA in Zwolle en Amersfoort laten zien dat ook zien. Daar werd zelfs meer dan 50 kg kunststof per huishouden ingezameld. Voor alvalstromen als papier, glas, textiel, klein chemisch afval en gft is bronscheiden sowieso de enige oplossing.

Het verhogen van het scheidingspercentage is essentieel, daar is iedereen het wel over eens. Afval bevat waardevolle grondstoffen voor de industrie, en hoe meer we daarvan kunnen hergebruiken hoe beter het is. Zo gaan we van een lineaire naar een duurzame, circulaire economie.

Bron: GroenLinks Nijmegen. Zie ook Nijmegen moet zijn afval waarderen.

Plaats een reactie