Vaart maken met FairTrade-gemeente

fairtradegemeenteNijmegen moet ernaar streven zo snel mogelijk FairTrade-gemeente te worden. Een van de eisen die daarvoor gelden is dat er een lokale werkgroep moet zijn die zich inzet om bedrijven en horeca te benaderen en FairTrade ‘op de kaart te zetten’. Vanavond kan het weleens zover komen dat er een werkgroep opgericht wordt. Dat zou een mooie stap voorwaarts zijn!

Afgelopen maand bleek dat een overgrote meerderheid van de gemeenteraad het erover eens is dat Nijmegen FairTrade-gemeente (FTG) moet worden. Het college had al eerder laten weten positief te staan tegenover het FTG-keurmerk, maar zegde nu toe dit voortvarend te willen oppakken. Volgens de website is “Fairtrade Gemeente een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samenwerken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria.” Als het lukt voldoet Nijmegen vanavond nog aan criterium 1: er is een lokale werkgroep.

In het politieke debat heb ik benadrukt dat FairTrade méér is dan een mooi oranje bordje bij de gemeentegrens. FairTrade past in een grotere trend naar meer duurzame, eerlijke, biologische en lokale producten. Het streven naar de FTG-status is daarmee niet alleen goed voor producenten in ontwikkelingslanden, maar versterkt ook de uitstraling van de binnenstad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: