Geen aquarium voor Opus

opus2Het Opusgebouw aan het Julianaplein verdient een beschermde status. Dat vindt GroenLinks Nijmegen. In het Opusgebouw wordt een hotel gevestigd en GroenLinks wil voorkomen dat eventuele verbouwingen schade aanrichten aan de majestueuze voorgevel van het pand. Daarom komt GroenLinks woensdag (26 februari) met een voorstel om van het Opusgebouw een ‘identiteitsbepalend object’ te maken. Op die dag besluit de gemeenteraad over een nieuw bestemmingsplan.

Het Opusgebouw maakt deel uit van het 19e-eeuwse stadsgezicht van Nijmegen maar heeft zelf geen beschermde status. Het nieuwe bestemmingsplan maakt het mogelijk dat een hoteleigenaar een serre van zes meter hoog en tien meter diep laat bouwen, over de volle breedte van het gebouw. Raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks vindt dat veel te ver gaan. “De komst van een hotel juichen we toe. Het Opusgebouw is daar een fantastisch pand voor op een schitterende locatie in de stad. Maar een kolossale serre aan de voorkant doet het gebouw geen recht. Het motto van GroenLinks is ‘samenwerken aan een mooie stad’. Daarom willen we een stokje voor steken voor dat mega-aquarium.”

GroenLinks vindt het vreemd dat het college een glazen uitbouw wil toestaan, want in het bestemmingsplan zelf wordt de cultuurhistorische waarde van het gebouw uitgebreid beschreven. Zo staat er dat het gebouw van beeldbepalende betekenis is voor de omgeving, onder meer “vanwege de grandeur van de architectuur met hoektorens en rustica-imitatie en de nog grotendeels gave gevels. Daarnaast heeft het gebouw waarde als één van de laatst bewaard gebleven gebouwen in Nijmegen van stadsarchitect Weve.”

opus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: