Pas op, u zit op een goudmijn!

potentieelteveel2Auto’s staan stil, mensen zitten werkloos thuis, kantoorpanden staan leeg, kleding gaat maar één seizoen mee en veel voedsel verdwijnt in de afvalbak. Deze gigantische overschotten en overcapaciteit vormen gezamenlijk een enorme goudmijn die erom schreeuwt aangeboord te worden. Alles wat over is of verspild dreigt te worden kan de basis zijn voor een nieuw verdienmodel.

Het inzetten van ‘het potentieel van het teveel’ is een van de zeven trends die MVO Nederland signaleert in het MVO Trendrapport 2015. Over de invloed van de deeleconomie op de consumentenmarkt is al veel geschreven, maar MVO Nederland ziet deze trend nu razendsnel opkomen in de zakelijke markt.

Het is niet veronderlijk dat dit gebeurt, want wat stil staat of niet wordt gebruikt, kost geld. Door elkaars restproducten, afvalstromen en onbenutte productiecapaciteit in te zetten wordt enorm bespaard op grondstoffen. Bedrijven wisselen in toenemende mate producten, kennis, diensten en zelfs personeel met elkaar uit.

Business model

Het MVO Trendrapport presenteert een overvloed aan voorbeelden van dit fenomeen. Kantoorruimte, personeel, hout, meubels, huishoudelijke spullen, voedsel, urine, bouwmaterieel, kennis, textiel, netwerkkabels, visnetten, aluminium frames en bierbostel; het lijkt wel of alles geruild en gedeeld kan worden. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat bedrijven hun business model opnieuw onder de loep te nemen.

Een aantal van de koplopers die in het Trendrapport genoemd worden, komt op 17 maart bij Gispen in Culemborg bij elkaar voor de sessie ‘Verdienen aan verspilling. Nieuwe verdienmodellen op basis van groei & duurzaamheid’. Doel van de bijeenkomst is kennis uit te wisselen over het benutten van het potentieel van het teveel. Deelnemers gaan in een aparte deelsessie ook zelf aan de slag met het ontwikkelen van een duurzame groeistrategie.

Eerder gepubliceerd bij MVO Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: