Niet rouwen om mislukte klimaattop

cop21aDe teleurstelling is ingebakken: deze week vergaderen honderden, misschien wel duizenden, vertegenwoordigers van regeringen uit de hele wereld met elkaar over het klimaat. Mislukkingen uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar de kans COP21 in Parijs géén klinkend resultaat oplevert is vrij groot. Vermoedelijk herhalen alle landen hun torenhoge ambities, komen er vervolgens geen bindende afspraken en blijft de boel verder zoals het was.

Klimaatconferenties, je zou er cynisch van worden. Toch is er hoop. En die komt niet van de regeringsleiders die in de zwaar beveiligde ‘blauwe zone’ hun standpunten uitwisselen, maar van ondernemers die in schuurtjes en laboratoria ver van Parijs knutselen aan een energierevolutie. Van bedrijven die zélf besluiten klimaatneutraal te gaan werken. Van energiecollectieven, windcoöperaties en buurten die samen zonnepanelen op het dak van een schooltje leggen. Zij zetten de stappen waar in Parijs alleen over gepraat wordt.

Vrij simpel

Op papier is het klimaatprobleem vrij simpel op te lossen. Als smerige en klimaatonvriendelijke steenkolen niet langer vrijgesteld zijn van belastingen, levert dat al vlot een flinke reductie van CO2-emissies op. Als de ongeveer 5000 miljard dollar schade die jaarlijks ontstaat door het gebruik van fossiele brandstoffen gedeclareerd wordt bij de gebruikers, is het makkelijk. Als je voor het uitstoten van CO2 belasting moet betalen, schiet het lekker op. Als aandacht voor de lange termijn zwaarder zou wegen dan korte termijn-winsten, waren we er gauw uit.

Maar dat alles zal in Parijs niet besloten worden, daarvoor is de verslaving aan fossiele brandstoffen te sterk. Morgen alle kolencentrales dichtgooien, dat gaat niet gebeuren. Van alle huizen een ‘nul op de meter-woning’ maken, dat redden we niet in een paar weken. Nog voor de kerst alle benzine- en dieselauto’s inruilen voor elektrische wagens die opgeladen worden met zonne-energie, dat gaat niet lukken. Kortom: met één grote armzwaai alles kantelen, dat zit er niet in.

Zelf doen

Daarom zit er maar één ding op: zelf doen, zoals de vierhonderd grote en kleine organisaties in de Nederlandse Klimaatcoalitie. Zij vergaderen niet over technische en juridische details, maar zoeken gezamenlijk naar oplossingen voor een Klimaatneutraal Nederland. Meer dan honderd van deze organisaties gaan vóór 2030 hun CO2-uitstoot halveren, ten opzichte van 2015. Langzaam maar zeker zagen ze de poten onder de olie-economie weg . Maar zelf doen ook kan door lid te worden van een windcoöperatie, respect  te hebben voor begeesterde startups die batterijen van zout water bedenken, technologie ontwikkelen om stroom uit levende planten te halen of computerservers te gebruiken als kachel. Laten we niet rouwen om een mislukte klimaattop, maar de moed erin houden. Stap voor stap komen we er wel, met of zonder topconferentie in Parijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: